Kelime-i Şehadet “Eşhedu en lâ ilâhe illellâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve Resûlühü.” |
Kelime-i Şehadet Anlamı;
“Ben şahitlik ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur. Yine şahitlik ederim ki Hazreti Muhammed (s.a.s.) Allah’ın kulu ve Peygamberidir.”
İslamın beş şartından birincisi ve esasıdır. Diğer şartlar namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek, hacca gitmektir. Müslüman olmanın ilk şartı iman etmektir (Bkz. iman). iman etmek için, kelime-i şehadeti söylemek, bunun manasını bilmek ve inanmak lazımdır. Müslüman olmak isteyen bir kimse, önce kelime-i şehadeti ve manasını söyler. Sonra guslü, namazı ve lazım oldukça farzları, haramları öğrenir. Bir kişinin imana gelmesi için kelime-i şehadeti tamam söylemesi ve imanın altı şartını(yani amentü...yü) işitince inanması lazımdır (Bkz. Amentü).
Resulullah sallallahü aleyhi ve sellem buyurdu ki:
İhlas ile (yalnız Allahü tealanın rızasını düşünerek) Kelime-i şehadeti getiren Cennet’e girer.
Kelime-i şehadet getirmenin dört şartı vardır: Dil ile söylerken, kalp hazır olmak. Manasını bilmek. Hulus-i kalb ile ihlasla, yani Allahü tealanın rızasını düşünüp, O’na inanarak söylemek. Tazim ile (hürmetle) söylemek.
Şehadet kelimesinin manası:
“Görmüş gibi bilir, inanır ve şehadet ederim ki, Allahü tealadan başka hiçbir ilah yoktur. Yine görmüş gibi bilir ve inanırım ki, Muhammed (sallallahü aleyhi ve sellem) Allahü tealanın hem kulu, hem peygamberidir.” Bu manaya göre Allahü tealadan başka sonsuz varlığı lazım olan, ibadet ve itaat olunmaya hakkı olan hiçbir ilah ve hiçbir kimse yoktur. İlahi vahy ile göndermiş olduğu Muhammed (sallallahü aleyhi ve sellem) de Allahü tealanın hem kulu ve hem de peygamberidir. O’nun gönderilmesi ile O’ndan önceki Peygamberlerin dinleri tamam olmuş, hükümleri kalkmıştır. Ebedi saadete kavuşmak için ancak O’na uymak lazımdır. O’nun her sözü, Allahü teala tarafından kendisine bildirilmiştir. Hepsi doğrudur. Yanlışlık ihtimali yoktur.”
Yukarıdaki şehadet arapca metni eksiktir.Abduhu yoktur.
YanıtlaSilİlginiz için ALLAH razı olsun.Düzeltme yapılmıştır.
Sil